Monday, October 4, 2021

StarAtlas Oynamaya Nasıl Başlarım?

 

Merhaba, öncelikle oyun henüz oynanabilir değil, 18 kasımda  mini-game olarak internet tarayıcısı versiyonundan oynanabilir olacak şimdiki bilgilere göre. Ancak ön hazırlıklarınızı şimdiden yapmaya başlayabilirsiniz  ;)


Adım Adım Başlama Rehberi

1 - Oyuna ait Atlas ve Polis tokenleri nereden alınır?


Atlas ve Polis Solana(SOL) zincirine ait tokenlerdir. Etherium zincirine kıyasla çok daha düşük maliyetlerle işlem gerçekleştiren Solana oyun için mantıklı bir tercih olmuş bence. Tokenler şuan için FTX Borsası ve Solana zinciri DeFi projeleri olan Raydium.io ve Orca.io websitelerinden alınabiliyor.


FTX Borsası nedir, nasıl kayıt olurunur, güvenilir midir?

FTX Amerika merkezli mevcut piyasa değeri 6.6 milyar olan ve 3. en büyük merkezi bir borsadır. (CEX). Kısacası Binance gibi başka bir borsa ve hızla büyüyor. Solana blokzincirine ait coinlerin genel olarak ilk yer aldığı ve çeşitli projelerde Solana ile ortak çalışmaları FTX i yakında Binance seviyesine taşıyacağını düşünüyorum.


Bu borsada hesabınız yok ise bu link aracılığıyla kayıt olabilirsiniz:

https://ftx.com/#a=StarAtlasTurkiye

(Link ile kayıt olursanız kalıcı olarak %5 komisyon indirimi alırsınız)




2 - Hesabı açtım şimdi nasıl para atacağım?

Şuan için banka hesabınızdan direkt olarak TL yatıramıyorsunuz malesef ancak önümüzdeki ay içerisinde FTX bu özelliği ekleyeceğini söyledi. Binance veya BinanceTR borsaları kullanıcısı iseniz elinizdeki USDT(Tether) USDC ve BUSD(Binance Usd) coinleri buraya aktarıp Atlas ve Polis tokenleri alabilirsiniz. 

FTX borsasında 2 çeşit yatırma seçenegi var stablecoin olarak adlandırdığımız bu yukardaki coinler için. USDT(Tether) ve diğer tüm stable coinler USD adı altında geçiyor. Tavsiyem BUSD kullanmanız. Çünkü USDT(Tether) olarak atarsanız Atlas ve Polis almak için önce USD ye çevirmeniz gerekiyor USDT lerinizi. FTX sitesinden isminize tıkladıktan sonra Cüzdan kısmına gelin. USD seçeğinin yanında Yatırma kısmına tıklayın. Şöyle bir ekranla karşılaşacaksınız: 



BUSD yatırmayı seçerseniz önünüze 3 tane farklı seçenek çıkacaktır, en alttakini seçin (en ucuz bu şekilde gönderiliyor)


Bu adresi KOPYALA diyoruz ve Binance e geçiyoruz.

Cüzdanınızdan BUSD yi bulup "Çekme" butonuna basıyoruz.

Çıkan ekrana FTX borsasından kopyaladıgımız adresimizi giriyoruz ve Binance Smart Chain(BEP20) ile göndermeyi seçiyoruz ki komisyon ödemeyelim


Bundan sonra çıkacak pencerede google authenticator şifreniz ve emailinize gelen kodu giriyorsunuz.


Paranız yaklaşık 1-2 dakika içerisinde hesabınıza yatacaktır. Hesapta USD kısmında paranızı gördükten sonra. FTX sitesinin arama kısmından ATLAS/USD ve POLIS/USD yazıp istediğiniz miktarda tokenleri almaya başlayabilirsiniz.


3 - Phantom wallet nasıl oluşturulur? 

!!!UYARI!!!

Google playstore Phantom wallet uygulamasını indirmeyin! Cüzdanın sadece internet tarayıcıs uygulaması mevcut, fake uygulama ile insanları dolandırmaya çalışan bir grup bu uygulamayı sunmuş durumda şuan için!

!!!UYARI 2 !!!

Phantom wallet adresinizle Star Atlas harici herhangi bir siteye bağlandığınız zaman ilk defa bağlanıyorsanız bu pencereyle karşılaşacaksınız, o sitede işlem yapabilmeniz için "Connect" butonuna tıklamanız gerekmekte. Connect in hemen üstündeki "Auto-approve transactions" kısmını onaylamayın, bunu onaylamadan siteye giriş yapmanıza izin vermeyen her site DOLANDIRICIDIR! 



Uyarıları daha cüzdanı oluşturmadan anlattım ki cüzdanı oluşturduktan sonra hata yapıp yanlışlıkla paranızı başkalarına kaptırmayın :)


Şuan anlatıcağım süreç ilk defa yapıyorsanız çok karışık gibi görünebilir ancak anladıktan sonra çok basit olduğunu göreceksiniz. Metamask kullanmayı bilenler için sıkıntı yok zaten sadece başka bir web tabanlı cüzdana geçeceğiz. 

Solana blokchain uyumlu Phantom Wallet oluşturarak başıyoruz. Öncelikle şu adrese giriyorsunuz.


Sonra sağ üst köşede Add Chrome seçeneğine basıyoruz ve walleti google chrome a ekliyoruz. Firefox kullanıyorsanız süreç yine aynı şekilde. Opera kullananlar için henüz desteklenmiyor malesef.


Eklemeyi yaptıktan sonra bu şekilde sağ üst köşenizde küçük bir hayalet simgesi belircek. Gözükmüyorsa Puzzle parçası işaretine tıklarak sabitleyebilirsiniz. Bu tamamlandıktan sonra phantom singesine tıklayın. Önünüze ilk olarak böyle bir ekran çıkacak. Create New Wallet seçin




BU KISIM ÇOK ÖNEMLİ !

Yeni bir cüzdan olurşturduğunuzda bu şekilde size 12 kelimelik bir kod veriyor sistem, bu kodu hayatınız buna bağlıymış gibi saklayın, çünkü kaybederseniz geri dönüşü asla yok. Tavsiyem resmini çekip kendinize mail atın, bilgisayarınıza birşey olması halinde tekrar ulaşabilirsiniz bu şekilde. Telefon ile resmini de çekin. Birden fazla yerde saklayın yani her ihtimale karşı. Bu 12 kelime aynı zamanda bu phantom cüzdanınızı başka bir bilgisayara transfer etmek istediğinizde de lazım olacak.

 



Gerekli yedeklemeleri yaptıktan sonra "Ok, I saved it somewhere" seçeneğine basıp şifre oluşturuyoruz


Şifreyi oluşturduktan sonra cüzdanınız hazır ! :)



Üst kısımda gördüğünüz "Wallet 1" yazan yere tıklarsanız wallet adresinizi otomatik kopyalar  ve bu sizin kendi özel SOLANA network adresinizdir. Önemli not, bu wallet a sadece Solana zincirine ait coin ve tokenler atabilirsiniz. Bi deniyim BNB yollasam gider mi falan gibi heycanlara kapılmayın coinleriniz çöp olur :)

4- Cüzdanı oluşturduk nasıl para atıcaz cüzdana?

Öncelikle bu cüzdanı kullanmak için bir miktar SOL coin olması gerek elinizde, istediginiz herhangi bir borsadan SOL olarak bu cüzdana ait olan adresinize atabilirsinz. Çok fazla almanıza gerek yok 0.1 SOL alsanız ( yaklaşık 15 dolar şuanki fiyatı ile) uzun bir süre yeticek kadar işlem gerçekleştirebilirsiniz. 

Sonraki aşamaya geçmek için FTX hesabını açmış olduğunuzu varsayıyorum. Oyunda kullanılacak gemileri alabilmek için USDC gerekiyor. Atlas coin ile gemiler oyunun ileriki aşamasında alınabilecek hala geleceği söylendi ama şimdilik böyle.

FTX sitesinden cüzdanınıza gelip yine USD nin yanından ÇEKME seçeneğine basıyoruz. Sonra da USDC Çekme seçiyoruz. BUSD atmıştım ben nasıl USDC çekebiliyorum diye merak ediyorsanız o da işte FTX borsasının güzelliği :) şu ekranlar karşılaşıcaksınız:

Miktar kısmına kurdugunuz phantom cüzdana göndermek istediginiz miktarı yazın
USDC adresi kısmına yine phantom wallet adresiniz (yukarda söylemiştim "wallet 1" yazan üst kısma tıklarsanız otomatik kopyalar adresinizi ve buraya yapıştırabilirsiniz)

"Withdrawal Method" kısmından SOLANA SPL seçiyoruz, en önemli nokta bu, Ethereum seçerseniz paranız kaybolur!!

Authy/GA 2FA kodu kısmı da google authenticator dan aldığınız sürekli değişen kodu buraya giriyoruz
ve sağ alttan ÇEKME butonuna basıyoruz



Doğru bir şekilde yaptığınızda 1-2 dk içerisinde phantom wallet ekranında görebilirsiniz gönderdiğiniz coinleri, attığınız miktarlara göre buna benzer bir şekilde gözükecektir.


İşin en zor kısmını geride bıraktık şimdi gelelim oyun hesabımızı oluşturmaya :)

5 - Oyuncu profilinizi oluşturma

Öncelikle aşağıdaki adresten oyunun sitesine giriyoruz



Böyle bir ekran çıkacak karşımıza, "Play now" butonuna basıyoruz. Daha sonra çıkan ekrandan cüzdanımızı bağlıyoruz ve sağ tarafta çıkacak olan yerden "Approve" butonuna basıyoruz. Bu işlemin onaylanması için hesabınızda bir miktar SOL olması gerekmektedir. 0.05 SOL bile yeterli olacaktır, kayıt için çok küçük bir miktar kesicek sizden, 0.0001 $ gibi merak etmeyin. 

Sonraki adım olarak katılcağımız Ulusu seçiyoruz, 3 tane var, bunlarla ilgili detaylı bilgiye de "Irklar ve Özellikleri" sayfasından ayrıca bakabilirsiniz.

Bu ekrandan katılmak istediğimiz ulusu seçiyoruz. 


COEX guildi olarak ONI ulusunu seçtik, bizimle oynamak için aynı ulusu seçmeniz gerekiyor



Başarılı bir şekilde seçim yaptıktan sonra bu şekilde bir ekran çıkacak bu sizin oyuncu profiliniz, Kırmızı ile işaretledigim yerden Avatar resminizi(daha fazla seçenek gelecek yakında), mavi ile işaretledigim yerden de hangi ülkeden oldugunuzu seçebiliyorsunuz. Phantom walletiniz ile oyunda gemi alınca da "Net Worth" kısmında aldıgınız gemilerin ve diğer varlıkların toplam değeri gözükecektir.



6 - Gemi satın alma 


Hangi gemiyi almalıyım özellikleri vs öğrenmek için bu linke bakabilirsiniz detaylı olarak gemi özellikleri için

Oyunun resmi sitesine alttaki linkten giriyoruz, yukardan SHIPS sekmesini seçiyoruz


dikkat edin bu arada fake siteler olabiliyor google da arattıgınızda bazen

staralas startatlas vs vs gibi değişik isimlerle benzer site yapıyolar yanlışıklar oraya girip paranızı kaybetmeyin. Bu yukarıdaki link ile koydugum kısma girerseniz sıkıntı yaşamazsınız zaten.



Böyle bir ekranla karşılaşmanız lazım girdiğinizde, sol altta kırmızı ile işaretlediğim kısma basıp phantom wallet seçeneğini seçiyoruz. Bu şekilde az önce oluşturdugumuz ve içerisine USDC ve SOL attıgımız cüzdan siteye bağlanmış oluyor. Siteyi kapattıgınız zaman otomatik çıkış yapar cüzdanınızdan da zaten endişe etmenize gerek yok.

Bu sayfadan yine almak istediğimiz gemiyi buluyoruz ilk olarak, üzerinde SKIN yazanlar gemi değildir, mevcut gemilerin farklı görünümler kazandırmak için kullanılan kostüm benzeri eşyalardır. Tamamen görsel amaçlı yani




Örnek olarak Pearce X4 adlı gemiyi almak istiyoruz, en alt kısmına indik sayfanın, geminin altındaki TRADE
Dex Marketplace butonuna bastık açılan ekrandan tekrar Trade e basıyoruz ve bu ekran çıkıyor karşımıza.


Yukarıdaki fiyatlar gemilerini satışa koyan satıcıların aşağıdakiler de almak için bekleyenlerin koydugu fiyatlar. Sağ tarafta BUY seçtikten sonra Size kısmına 1 Price(USDC) kısmına 20 yazıyoruz ve Buy NOW butonuna basıyoruz.


Sağ köşeden phantom cüzdanınızdan bu işlemi onaylıyor musunuz uyarısı çıkıcaktır. Approve a basıyoruz. Sonrasında sol tarafta Inventory kısmına tıklıyoruz, işleminiz gerçekleşmişse başarılı bi şekilde şöyle bir ekran görmeniz lazım 


Burdan PX4 altındaki CLAIM butonuna basıp Phantomdan tekrar onay veriyoruz. Sonrasında bu şekilde inventory kısmında gözükecektir aldıgınız gemi. 



Artık oynamaya hazırsınız! Şimdilik oyunun yapımcılarından yeni bilgiler gelene kadar elimizdeki bilgiler bu kadar, gelişmeler eklendikce bu rehberi güncelleyeceğim. Görüşmek üzere :)









 











 









6 comments:

  1. emeğinize sağlık, çok güzel anlatım.

    ReplyDelete
  2. gerçekten büyük emek, ben bu tüm işlemleri yaptım kendim, ancak bide bunları ss ile yazı ile gelip burda anlatmak gerçekten emek istiyor, tebrikler

    ReplyDelete
  3. Teşekkürler umarın yardımcı olmuştur

    ReplyDelete
  4. teşekkürler anlatım için çok açıktı herşey gemimizi aldık bekliyoruz :D

    ReplyDelete

Star Atlas Kısa Hikayeler - 3

Star Atlas : MUD Kaşif olarak Maceralar Star Atlas'ın enginliği, bilinmeyene meydan okumak isteyenler için büyük ölçekli keşifler ve değ...